operation

Om en vecka har vi fått en operationstid till Albin, den 15 november. Vi har väntat i tre månader på att få en op-tid, och dessförrinan vänata ett antal månader innan vi fick komma in på öron-näsa-hals för undersökning...

Nu är det osäkert om han kommer att få genomföra operationen, då både han och Elma (speciellt) är förkylda (typiskt!)

Det är alltså halsmandlarna och polyp bakom näsan som ska skrapas..

Han ska sövas (hua) vi har varit i valet o kvalet om hurvida vi ska låta honom operereas, läkaren som gjorde undersökningen och bokade tid för operation sa att vi som föräldrar fick bestämma ?!

Jättesvårt, men efter många om och men, kom vi fram till att om läkaren i fråga innte skulle ha tyckt att det var av behov så skulle han aldrig ha erbjudit sig att boka op.

Vi har fullt förtroende (?) för att operation ska gå bra, då det är en av de vanlligaste operationerna som görs i Sverige, det känns naturligtvis skrämmande och oroligt men det går nog bra!!!

Vi har inte pratat så mycket med Albin om operationen på måndag än, vi har nämt det för länge sedan ..

Han är fruktansvärt spruträdd och rädd för doktorer överlag, så vi har bestämt att vi väntar tills på söndag innan vi berättar ordentlligt vad som kommer hända, på så vis slipper han gå och älta detta under en längre tid.

Så vi får alltså avvakta o se hur det blir med förkylningarna...


Hur går en tonsillektomi till?

Tonsiller avlägsnas genom tonsillektomi. Tonsillektomi utförs under narkos, eller med annat namn generell anestesi, vilket innebär sövning till kontrollerad medvetslöshet. Ett vanligt ingrepp utan komplikationer tar vanligtvis inte mer än 20 minuter. De sår som uppstår i svalget där tonsillerna suttit sys inte ihop, utan får självläka. Bilden nedan visar ingreppet. Kortfattat tar man tag i tonsillen, drar ut den och ”skrapar” loss den från fästet.

Risker med tonsillektomi?

Modern anestesi är näst intill riskfri. Allvarliga blödningar är sällsynta, ungefär 1 av 30.000 avlider i samband med komplikationer efter eller under tonsillektomi, det är en var fjärde år i Sverige. Mildare komplikationer är sällsynta men kan förekomma efter hemkomsten i form av blödning eller feber. Vid blödning spottar du blod eller blodtillblandad saliv, kontakta sjukhus genast.

http://halsmandeloperation.se/om-tonsillektomi/

#1 - - Johanna Olsson:

Hmm, jag ska inte skrämma dig men 1 på 30 000.. eller en vart fjärde år.. läskigt men procentuellt så blir det inte stor risk att något ska hända och om ni tror att det är det bästa så kör!

Kan jag hjälpa er med något under måndagen eller därefter säg bara till.

kram

#2 - - Lena:

Varför ska han opereras??



Är lite trög...

#3 - - Anonym:

Han ska skrapa halsmandlarna och polypen bakom näsan för att dom är förstorade..

Polypen verkar vara den som är mest förstor..



Han har inte haft några större besvär av det, inte tydliga iallafall, han snarkar ganska mycket och har ett ganska "täppt" tal..



Anledningen till att vi ville kolla upp om det fanns anledning att operera var mest att vi fick höra att hyperaktivitet kunde bero på dagtrötthet och orolig sömn, orolig sömn kan i sin tur komma ifrån stora halsmandlar el., polyper..



Albin har ju länge varit superaktiv och far jämt fram som en virvelvind, han blir oxå väääldigt trött på eftermiddagarna..



Så vi kollade alltså upp det, och mycket riktigt så hade han som sagt stora halsmandlar samt polyp bakom näsan....